• Catalog of Auction (PDF)
  • Cancel
    Filter
Filter

AUCTION OF MIXED WORKS

You can bid on our Mixed Works Auction on our website until 21.06.2024 at 21:00. Live Auction will start at 21:01.

The commission rate applied in our auction is 15% and the VAT rate is 20%. The payment period is 7 business days after the end of the auction. PLEASE BID CONSIDERING THE PAYMENT TIME.

The works offered to you in our auction are appraised by our expert consultants, and in accordance with the "Law on the Protection of Cultural and Natural Assets" no. 2863, they are certified by the Republic of Turkey. It is checked and approved by the Ministry of Culture and Tourism Museum experts (Istanbul Tombs Museum, Hagia Sophia Museum, Turkish Islamic Arts Museum).

 

The paintings in our auction belong to Private Collections and have been examined and approved by Mimarsinan Fine Arts University Painting Department Turkish Painting Art Expert Restorer Mr.Bayram Karşit.

Currency Converter:
Lot: 1 » Obje

OSMANLI BEYKOZ FABRİKA-İ HÜMAYUN PARFÜM ŞİŞELERİ

Billur camdan imal edilmiş, kesme tekniği ile stilize geometrik dekorlu, altın yaldız maydanoz desenleri ile bezeli, 2 adet kapaklı Beykoz işi parfüm şişesi.

Uzunluk: 12 cm. (her biri)

Referans: Türk Cam Sanatı ve Beykoz İşleri, 1974 / Fuat BAYRAMOĞLU

17. ve 18.Yüzyıl’ın sonuna kadar özellikle İstanbul’da camcı esnafınca birtakım loncaların kurulduğu cam imalathaneleri bulunmaktaydı. İlki Boğaziçi’nin Anadolu kıyısındaki Beykoz civarında, bir Mevlevi dervişi olan Mehmet Dede tarafından kurulmuştur. Bu imalathanede fincan, sürahi, vazo, reçellik, gülabdan ve üzeri yaldızlı nakışlarla süslenmiş beyaz süt rengi veya saydam olmayan mavi renkte bir cam hamurundan yapılmış eşyalar üretilmiştir. Adını ilk yapıldıkları yerden alan bu ürünler “Beykoz camları” ya da “İstanbul işi” olarak anılmaktadır. Beykoz Cam ve Billurat Fabrika-i Hümayun, bu fabrika Osmanlı İmparatorluğu'nun 1800'lerdeki sanayileşme adımları kapsamında kurulan çeşitli imalathaneler arasından Abdülmecid döneminde yaptırılandır.

Beykoz işlerini Avrupa ürünlerinden ayıran özellikler vardır. Beykozların arkasından ışık tutulunca kırmızı renkte yansıma olmaktadır. Bunun Beykoz camları içerisinde bulunan kumun özelliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Diğer özellikler ise kesme öbeği veya çukuru denen izlerin olması, kulp ve ayakların yapıştırılma şekillerinin farklı olmasıdır. Beykoz’da kristal cam ve opal camdan çeşitli eşyalar yapılmıştır. Beykozların renksiz saydam camdan ve renksiz kristalden yapılmış olanlarının, renkli opal camlardan daha eski oldukları söylenir. Bezeme olarak hakim olan şekiller yaldızlarla yapılmış bitkisel motifler, gül ve özellikle maydanozdur.

Details
previous
Go to Page: / 6
next